Gå direkt till innehåll
Swedwatch: Regeringen riskerar att missa möjligheten till en stark lag om företagsansvar

Pressmeddelande -

Swedwatch: Regeringen riskerar att missa möjligheten till en stark lag om företagsansvar

Swedwatch välkomnar regeringens beslut i förra veckan om att tillsätta en särskild utredare som ska se över hur CSDD-direktivet, EU:s nya hållbarhetslag, ska implementeras i svensk lag. Samtidigt är organisationen kritisk till de direktiv som regeringen har gett utredaren att utgå ifrån att det bara är minimikraven som ska bli svensk lag.

Regeringens besked om att inleda transponeringsprocessen av EU-direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet och respekt för mänskliga rättigheter (CSDDD) är ett viktigt steg framåt. Men att bara implementera direktivets minimikrav riskerar att urholka lagstiftningens potential och försämra Sveriges förmåga att ställa om till en hållbar samhällsekonomi.

-Det här skulle inte bara påverka mänskliga rättigheter och miljön negativt utan riskerar också leda till att Sverige halkar efter internationellt, med minskad konkurrenskraft och begränsade möjligheter till innovation som följd, säger Olivia Nordell, Programme Officer och ansvarig för CSDDD-arbetet på Swedwatch.

CSDDD har stor potential – men minimikraven räcker inte
EU-direktivet om företagsansvar har potential att bli ett kraftfullt verktyg för att stärka skyddet för mänskliga rättigheter, miljö och klimatomställning. Men det antagna direktivet innehåller brister som bryter mot internationella ramverk som FN:s vägledande principer och OECD:s riktlinjer för företagsansvar.

-Sverige måste ta ett helhetsgrepp och täppa till de nuvarande luckorna i lagstiftningen. En omfattande due diligence-process som inkluderar hela värdekedjan, inklusive finanssektorn, är avgörande för att skärpa kraven, öka transparensen och förhindra att aktörer undviker sitt ansvar. Detta är en nyckelåtgärd för att stärka arbetet med mänskliga rättigheter och förhindra miljöskadliga aktiviteter, säger Olivia Nordell.

För att direktivet ska nå sin fulla potential krävs en bredare omfattning som inkluderar fler företag med stor påverkan på mänskliga rättigheter och miljön. Annars riskerar de höga tröskelvärdena att lämna högrisksektorer och kritiska värdekedjor oreglerade – en missad chans att skydda både människor och miljön från företags negativa påverkan.

Lär av Finland – inkludera civilsamhället och andra aktörer
Swedwatch ser positivt på Finlands inkluderande angreppssätt i transponeringsprocessen, där företrädare för fackföreningar, näringslivet och civilsamhället bjudits in till en expertgrupp kopplad till lagstiftningens införlivande i det nationella rättssystemet.

- Att anta ett sådant tillvägagångssätt även här skulle kunna bidra till att Sverige tar fram en mer ambitiös och genomgripande implementering, säger Olivia Nordell.

Swedwatch uppmanar därför regeringen att tillsätta en expertgrupp som involverar relevanta aktörer och som kan ge råd och underlag till utredaren.

-Swedwatch, tillsammans med flera andra aktörer inom civilsamhället, har lång erfarenhet av att arbeta med frågor kopplade till mänskliga rättigheter och företagsverksamheter och vi bidrar gärna med vår expertis, säger Olivia Nordell.

Swedwatch uppmanar regeringen att:

  • Säkerställa en mer ambitiös implementering än minimikraven, för att få den genomgripande effekt som direktivet syftar till.
  • Involvera civilsamhället, fackföreningar och näringslivet i en öppen och inkluderande dialog under hela transponeringsprocessen.
  • Säkerställa att en tillsynsmyndighet med tillräckliga resurser och mandat utses, för att garantera att lagstiftningen efterlevs i praktiken.

-Med en transparent och inkluderande implementering av CSDDD kan Sverige visa ledarskap i det globala arbetet för företagsansvar för hållbarhet och mänskliga rättigheter. Vi har chansen att forma en framtid där ansvarstagande företag är normen – låt oss ta den, säger Olivia Nordell.


Ämnen

Kategorier


Swedwatch är en ideell och politiskt obunden researchorganisation. Vårt mål är att företag, investerare och stater ska ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och att rättighetsinnehavare kan göra sina röster hörda.

Kontakter

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Acting Head of Outreach and Advocacy 0709 32 92 49

Relaterat innehåll

Försvagad EU-lag om företagsansvar röstas igenom – Sverige avstod

Försvagad EU-lag om företagsansvar röstas igenom – Sverige avstod

Efter flera vändor röstade EU:s medlemsstater idag slutligen ja till ett kraftigt försvagat direktiv om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Swedwatch välkomnar att direktivet passerat en viktig slutinstans, men beklagar djupt den omfattade urvattning som den senaste tidens omförhandlingar resulterat i, och att Sverige avstod från att rösta.

NEJ från Sverige till lagen om företagsansvar i dagens EU-möte

NEJ från Sverige till lagen om företagsansvar i dagens EU-möte

EU:s medlemsstater lyckades inte enas idag gällande EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence). När medlemsstaterna möttes i COREPER stod det klart att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget. Och enligt uppgifter var Sverige det enda landet i EU som har aviserat att man tänkt rösta nej i ministerrådet.

Uppmaning till regeringen: Backa inte från ert löfte om EU-krav på företagsansvar

Uppmaning till regeringen: Backa inte från ert löfte om EU-krav på företagsansvar

Sverige är på väg att göra en kovändning och rösta nej till det viktiga EU-direktivet CSDDD (Corporate Sustainability Due Dilligence Directive) om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, uppger källor i Bryssel. Ett svenskt nej till direktivet vore både ansvarslöst och obegripligt. Gemensamt uttalande från Swedwatch mfl.

Swedwatch: Äntligen en politisk överenskommelse om en EU-lag gällande företagsansvar – men den hade kunnat vara ännu starkare

Swedwatch: Äntligen en politisk överenskommelse om en EU-lag gällande företagsansvar – men den hade kunnat vara ännu starkare

Swedwatch välkomnar att en politisk överenskommelse nu äntligen har klubbats i EU när det gäller innehållet i den kommande EU-lagstiftningen om företagsansvar gällande mänskliga rättigheter och miljö (CSDDD). Samtidigt saknas flera viktiga element. Till exempel kommer inte finansiella aktörer att omfattas fullt ut vilket är oerhört problematiskt.

For sustainable change

Swedwatch är en ideell och politiskt obunden researchorganisation. Vårt mål är att företag, investerare och stater ska ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och att rättighetsinnehavare kan göra sina röster hörda.

Genom att uppmärksamma missförhållanden och skapa dialog mellan företag, beslutsfattare och civilsamhälle verkar vi för att skapa bestående och hållbara förändringar.

Swedwatch

Götgatan 100
118 62 Stockholm
Sverige