Press release -
Swedwatch: Så kan EU:s direktiv om offentlig upphandling stärkas
Den offentliga upphandlingens stora köpkraft gör den till ett strategiskt och viktigt verktyg för hållbar utveckling. Före år 2027 ska EU revidera sitt direktiv om offentlig upphandling, som funnits på plats sedan 2014. I ett nytt positionspapper lyfter Swedwatch fram fem rekommendationer som skulle stärka direktivet.
– Den pågående översynen av direktivet om offentlig upphandling är en viktig möjlighet att säkerställa att offentliga utgifter ligger i linje med både hållbarhetsmål och åtaganden för mänskliga rättigheter. Genom att införa krav på ökad transparens och krav på human rights due diligence, det vill säga krav på att det görs analyser över risker när det gäller människorättskränkningar och försämrad miljö, kan EU bli en föregångare inom hållbar offentlig upphandling, säger Sofia Käll, programansvarig på Swedwatch och organisationens representant i Europeiska kommissionens expertgrupp för offentlig upphandling(SEGPP), där Swedwatch nyligen har fått en plats.
Gruppens uppgift är att ge kommissionen juridisk och praktisk expertis för att hjälpa till att utforma unionens politik för offentlig upphandling.
– För Swedwatch är det värdefullt att ha direktkontakt med EU-kommissionen, särskilt nu när utvärderingen av direktivet pågår, och kommissionen spelar en nyckelroll i den framtida lagstiftningen på området, säger Sofia Käll.
Eftersom offentlig upphandling utgör 14 procent av EU:s BNP – cirka 2 biljoner euro årligen – har den en enorm potential att driva positiv social och miljömässig förändring. Samtidigt finns betydande risker i globala leverantörskedjor, vilket gör det avgörande att det reviderade direktivet anpassas till internationella standarder för mänskliga rättigheter och inkluderar bindande hållbarhetskriterier.
Swedwatch lyfter fram fem nyckelrekommendationer för att stärka direktivet:
-
Integrera internationella människorättsstandarder – Direktivet måste integrera internationellt erkända ramverk, såsom FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter (UNGP), för att säkerställa att offentliga medel inte bidrar till sådant som tvångsarbete, exploatering av barn eller miljöskador.
-
Gör hållbarhetskrav juridiskt bindande – Nuvarande frivilliga hållbarhetsåtgärder är ineffektiva. Det reviderade direktivet måste tydliggöra de rättsliga bestämmelserna och säkerställa obligatoriska hållbarhetskriterier i alla upphandlingsprocesser.
-
Människorätts- och miljömässig due diligence som minimikrav – Offentliga kontrakt bör innehålla bindande krav på human rights and environmental due diligence (HREDD) som ett komplement till det nyligen antagna EU-direktivet om företagsansvar (CSDDD). Inspirerat av CSDDD bör medlemsstaterna införa lagkrav på att offentliga myndigheter måste ställa krav på due diligence (tillbörig aktsamhet)från anbudsgivare och leverantörer. Denna process bör prioritera meningsfull dialog med intressenter – särskilt av utsatta arbetstagare och samhällen – istället för att enbart förlita sig på revisioner, som forskning har visat varken är hållbara eller effektiva. Dessutom bör leverantörer vara skyldiga att anta och genomföra klimatomställningsplaner i enlighet med Parisavtalet.
-
Öka transparensen i leveranskedjor – Offentliga myndigheter behöver tillgång till tillförlitliga uppgifter om leverantörskedjor. Det bör finnas en juridisk skyldighet för leverantörer att redovisa information om sin verksamhet, sina dotterbolag och sina affärspartners till upphandlande myndigheter. Till exempel skulle ett EU-gemensamt register med data om leverantörers historik när det gäller att upprätthålla mänskliga rättigheter kunna ge upphandlande myndigheter möjlighet att utvärdera företag utifrån hållbarhet, inte bara pris.
- Stärk offentliga upphandlare som hållbarhetsaktörer – Offentliga upphandlare behöver större resurser, utbildning och stöd för att effektivt kunna genomföra hållbara upphandlingar, och därmed påverka arbetsvillkoren i leverantörskedjorna.
Swedwatch uppmanar EU:s beslutsfattare att ta vara på revideringen genom att införa ett direktiv som säkerställer att offentlig upphandling bidrar till hållbar utveckling och värnar om mänskliga rättigheter och miljön.
Bifogat finns Swedwatchs nya policydokument "Maximising the EU Public Procurement Directive for People and Planet” samt information om, och länk till, Swedwatchs tidigare positionspapper från 2022 "Key Considerations for Sustainable Public Procurement", där det även finns rekommendationer till den svenska regeringen.
Topics
Categories
Swedwatch är en ideell och politiskt obunden researchorganisation. Vårt mål är att företag, investerare och stater ska ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och att rättighetsinnehavare kan göra sina röster hörda.