Gå direkt till innehåll
I 16 av de 20 länder där det planeras att byggas ut mest solkraft och i tio av de 20 länder med motsvarande planer för vindkraft, är utrymmet för civilsamhället begränsat, förtryckt eller helt avskaffat. Foto: Terramar Institute
I 16 av de 20 länder där det planeras att byggas ut mest solkraft och i tio av de 20 länder med motsvarande planer för vindkraft, är utrymmet för civilsamhället begränsat, förtryckt eller helt avskaffat. Foto: Terramar Institute

Pressmeddelande -

Ny rapport från Swedwatch: Människorättsförsvarare utsatta för hot och våld i den globala energiomställningen

Människorätts- och miljöförsvarare spelar en avgörande roll för att det blir en rättvis omställning. Men en ny rapport från Swedwatch visar att i länder där det pågår en stor expansion av förnybar energi blir människorätts- och miljöförsvarare utsatta för hot, våld och repressalier.

Rapporten visar att över hälften av världens totala planerade vindkraftskapacitet och mer än två tredjedelar av den totala planerade solenergikapaciteten beräknas utvecklas i länder där grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter är begränsade, förtryckta eller helt avskaffade.

Utbyggnaden av vind-, sol- och vattenkraft är avgörande för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 °C, men den får inte ske på bekostnad av mänskliga rättigheter.

-Vi kan inte bygga en grön framtid på bekostnad av att personer tystas eller fördrivs. Övergången till förnybar energi får inte ske på bekostnad av mänskliga rättigheter. Människorätts- och miljöförsvarare utgör inte ett hinder – de är oumbärliga allierade för att säkerställa att omställningen blir rättvis, jämlik och hållbar, säger Alice Blondel, kanslichef Swedwatch.

Rapporten Renewables and Reprisals - Defenders at risk in the green energy transition in Brazil, Honduras, Mozambique, and the Philippines bygger på en global kartläggning av högriskområden för människorättsförsvarare, där det demokratiska utrymmet är begränsat och där utbyggnaden av förnybar energi väntas accelerera. I rapporten presenteras också fyra fallstudier från Moçambique, Honduras, Brasilien och Filippinerna, där människorättsförsvarare och invånare från lokalsamhällen vittnar om människorättskränkningar och repressalier kopplade till projekt inom förnybar energi.

Vittnesmålen har samlats in genom intervjuer i samarbete med några av Swedwatchs medlemsorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen, Diakonia, Afrikagrupperna och Act Svenska kyrkan. Andra organisationer som bidragit med input till rapporten är Terramar Institute (Instituto Terramar) i Brasilien, Network of Women Human Rights Lawyers and Defenders (Red de Abogadas Defensoras de Derechos Humanos) i Honduras och Jalaur River for the People's Movement (JRPM) i Filippinerna. Dessa organisationer står också bakom rapporten, vilket även Swedwatchs medlemsorganisation Latinamerikagrupperna gör.

– Rapporten visar ett akut behov av att stärka skyddet för människorätts- och miljöförsvarare, av transparenta konsultationsprocesser och ett behov av ökat företagsansvar. Utan omedelbara åtgärder riskerar den accelererande utbyggnaden av förnybar energi att leda till en upprepning av liknande människorättskränkningar som dokumenterats inom bland annat gruv- och jordbruksindustrin, snarare än en rättvis energiomställning, säger Alice Blondel.

Förnybar energi i länder med stora risker för människorättsförsvarare
Projekt inom förnybar energi kräver stora markområden och påverkar ofta lokala samhällen, ekosystem och människors möjligheter till försörjning. Människorätts- och miljöförsvarare som ifrågasätter de här projekten utsätts ofta för trakasserier, rättsliga påtryckningar och i värsta fall våldsamt - eller rentav dödligt - våld.

Swedwatchs analys visar att en stor del av utbyggnaden av förnybar energi sker i länder där det demokratiska utrymmet är begränsat och där människorätts- och miljöförsvarare löper stor risk att utsättas för repressalier, hot och våld.

I 16 av de 20 länder där det planeras att byggas ut mest solkraft och i tio av de 20 länder med motsvarande planer för vindkraft, är utrymmet för civilsamhället begränsat, förtryckt eller helt avskaffat.

-Om vi tittar på de uppskattningar som finns kring dödligt våld mot människorättsförsvarare, utifrån Global Witness mätningar, och jämför det med de länder som har störst kapacitet för sol- och vindkraft, så är flera av länderna som ligger i topp också bland de farligaste för människorätts- och miljöförsvarare – däribland Colombia, Brasilien, Filippinerna och Mexiko. Det här bör vara en varningssignal för företag och investerare som är involverade i projekt inom förnybar energi. I en sådan kontext måste de ta särskilt stor hänsyn till risker kopplade till människorättsförsvarare, och det är viktigt att aktörer inom grön omställning antar en nolltoleranspolicy mot repressalier mot människorätts- och miljöförsvarare, säger Jessica Johansson, Programme Officer Swedwatch och huvudförfattare till rapporten.

Fallstudier: Hotade människorätts- och miljöförsvarare
I rapportens fyra fallstudier vittnar människorätts-och miljöförsvarare från Moçambique, Honduras, Brasilien och Filippinerna om inskränkningar av grundläggande fri- och rättigheter och risker för verbala, juridiska och våldsamma attacker när de rapporterar om hur projekt inom förnybar energi påverkar miljö och mänskliga rättigheter.

Moçambique: I rapporten berättar de intervjuade att planeringen av vattenkraftsprojektet Mphanda Nkuwa har präglats av bristfälliga konsekvensanalyser, bristande transparens och otillräckliga konsultationer. Människorätts- och miljöförsvarare har rapporterat om hot och om hur mötesfriheten har inskränkts.

Honduras: Människorättsförsvarare som har kritiserat solenergiprojektet Los Prados har utsatts för rättsliga trakasserier genom så kallade SLAPP-stämningar (strategiska rättsprocesser för att hindra offentlig debatt - Strategic Lawsuits Against Public Participation), enligt en grupp kvinnliga människorättsadvokater. Boende i området som har protesterat mot projektet uppges dessutom ha övervakats och utsatts för repressiva åtgärder av säkerhetsstyrkor. Människorättsförsvarare rapporterar också om att det har förekommit smutskastningskampanjer i media mot människorätts-och miljörättsförsvarare.

Brasilien: Vindkraftsprojektet Bons Ventos har misslyckats med att inkludera de berörda samhällena – inklusive marginaliserade grupper, traditionella fiskesamhällen och quilombola – i samrådsprocesser, enligt intervjuer. På grund av att hot och våld mot människorätts-och mijlöförsvarare har ökat under de senaste åren, har de som intervjuats för Swedwatchs rapport velat förbli anonyma av rädsla för repressalier.

Filippinerna: Människorättsförsvarare från urfolksgruppen Tumandok rapporteras ha hotats, trakasserats och till och med dödats efter att ha kritiserat dammprojektet Jalaur River Multipurpose Project. Människorätts- och miljöförsvarare rapporterar om förföljelse, övervakning och så kallad ”red-tagging” – en metod där regeringen felaktigt utpekar oliktänkande som kommunistiska rebeller.

Swedwatchs rekommendationer
Swedwatch uppmanar regeringar att vidta åtgärder för att effektivt skydda människorätts- och miljöförsvarare och att säkerställa att de som är ansvariga för övergrepp - statliga aktörer, företag, polis eller militära styrkor - ställs inför rätta och att eventuell kompensation kan ske.

När det gäller företag och investerare uppmanar Swedwatch dem att stärka sina processer för tillbörlig aktsamhet, så kallad human rights due diligence (HRDD), och att genomföra inkluderande och meningsfulla intressedialoger där relevanta intressenter medverkar – särskilt människorätts- och miljöförsvarare – under planeringen och genomförandet av projekt inom förnybar energi.

Företag och investerare bör också anta en nolltoleranspolicy mot alla former av repressalier mot, eller förtryck av, människorätts-och miljöförsvarare och agera när deras affärspartners eller tredje parter är inblandade i sådana överträdelser.

– Regeringar, företag och finansiella institutioner måste samarbeta för att säkerställa att mänskliga rättigheter skyddas och att människorätts-och miljöförsvarare kan verka utan rädsla för våld eller repressalier. Att se på människorätts-och miljöförsvarare som värdefulla samarbetspartners, och inte som hinder, kan hjälpa regeringar och företag att säkerställa att projekt inom förnybar energi följer internationella människorättsåtaganden, det kan minska konflikter och främja en hållbar utveckling – för både människor och miljö, säger Jessica Johansson.

Swedwatchs detaljerade rekommendationer till regeringar, företag, investerare och finns att läsa i rapporten.

FAKTA:
Några av de viktigaste resultaten i rapporten Renewables and Reprisals

  • Över hälften av världens framtida vindkraftskapacitet och två tredjedelar av solenergikapaciteten planeras i länder med begränsat demokratiskt utrymme.
  • Flera av de viktigaste länderna i energiomställningen, inklusive Brasilien, Filippinerna, Colombia och Mexiko, har även några av de högsta siffrorna när det gäller mord på människorätts- och miljöförsvarare.
  • Fallstudier från Moçambique, Honduras, Brasilien och Filippinerna visar på brister i samrådsprocesser, i transparens och bristande respekt för människorätts- och miljöförsvarares rättigheter. I takt med att omställningen tilltar i både hastighet och omfattning, behövs en mer systematisk dokumentation av riskerna mot människorätts-och miljöförsvarare.
  • Företag och investerare misslyckas ofta med att fullt ut integrera tillbörlig aktsamhet, så kallad human rights due diligence (HRDD), och risker kopplade till demokratiskt utrymme i sina riskanalyser, och att involvera människorätts-och miljöförsvarare som intressenter.
  • Regeringar måste agera kraftfullt för att skydda människorätts- och miljöförsvarare och säkerställa att internationella principer om mänskliga rättigheter upprätthålls inom förnybar energi.

FAKTA:
Metod – intervjuer och datajämförelser
För att identifiera de ofta underrapporterade riskerna för människorätts- och miljöförsvarare inom förnybar energi genomförde Swedwatch en global kartläggning av högriskområden för människorätts- och miljöförsvarare att verka i, med fokus på expansionen av vind- och solenergi. Analysen kombinerade data om demokratiskt utrymme från CIVICUS med prognoser över vind- och solenergikapacitet från Global Energy Monitor och TransitionZero.

Intervjuer har också gjorts med ett mindre urval av människorätts- och miljöförsvarare och boende i områden som påverkats - i Moçambique, Honduras, Brasilien och Filippinerna.

Fallstudierna och intervjupersonerna identifierades i samarbete med fyra av Swedwatchs medlemsorganisationer: Naturskyddsföreningen, Diakonia, Afrikagrupperna och Act Svenska kyrkan. Urvalet syftade till att illustrera representativa högriskfall för människorätts- och miljöförsvarare inom förnybar energi och valdes utifrån följande kriterier:

  1. olika energiformer (sol-, vind- och vattenkraft),
  2. olika geografiska regioner, samt
  3. olika typer av begränsningar och hot mot människorätts- och miljöförsvarare.

Urvalet är inte en fullständig kartläggning, utan en illustration av hur människorätts- och miljöförsvarare kan påverkas av projekt inom förnybar energi när det demokratiska utrymmet redan är begränsat och skyddsmekanismer för människorätts- och miljöförsvarare ignoreras.

FAKTA:
De berörda företagens svar
Swedwatch kontaktade de företag och investerare som nämns i rapporten för att ge dem möjlighet att kommentera fallen. Åtta av elva företag och investerare svarade, och deras synpunkter finns sammanfattade i rapporten. Deras fullständiga uttalanden finns tillgängliga på Swedwatchs webbplats:

https://swedwatch.org/themes/report-human-rights-defenders-at-risk-in-the-renewable-energy-transition/

EDF (Électricité de France), TotalEnergies och Sumitomo (Mphanda Nkuwa-dammen i Moçambique), Scatec, KLP och Norfund (Los Prados solenergiprojekt i Honduras) samt Nordiska investeringsbanken och den brasilianska utvecklingsbanken BNDES (Bons Ventos vindkraftsprojekt i Brasilien) lämnade svar där de försäkrade efterlevnad av sociala standarder och engagemang för dialog med berörda intressenter. CPFL och BNB i Brasilien, samt Daewoo Engineering & Construction Co. Ltd i Filippinerna, tillhandahöll aldrig formella svar på anklagelserna.

Rapporten finns bifogad på engelska, spanska och portugisiska.

För mer information eller kontakt med personer som intervjuats i rapporten, vänligen kontakta:
Ami Hedenborg, Kommunikationschef, Swedwatch
ami@swedwatch.org, 0709 32 92 49

Ämnen

Kategorier


Swedwatch är en ideell och politiskt obunden researchorganisation. Vårt mål är att företag, investerare och stater ska ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och att rättighetsinnehavare kan göra sina röster hörda.

Kontakter

Ami Hedenborg

Ami Hedenborg

Presskontakt Acting Head of Outreach and Advocacy 0709 32 92 49
Media Content Panel
Renewables and Reprisals 2025.Bons Ventos, Brazil
Renewables and Reprisals 2025.Bons Ventos, Brazil
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
550 x 744, 92 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals 2025.From  a JA:s video about the Mphanda Nkuwa hydropower project, Mozambique.
Renewables and Reprisals 2025.From a JA:s video about the Mphanda Nkuwa hydropower project, Mozambique.
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.png
Storlek:
1920 x 1080, 2,06 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals, 2025. The Jalaur River Multipurpose Project, the Philippines.
Renewables and Reprisals, 2025. The Jalaur River Multipurpose Project, the Philippines.
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1200 x 1600, 865 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals 2025.  Los Prados, Honduras
Renewables and Reprisals 2025. Los Prados, Honduras
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
1280 x 720, 229 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals 2025.Bons Ventos, Brazil
Renewables and Reprisals 2025.Bons Ventos, Brazil
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.png
Storlek:
2568 x 1444, 5,7 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals 2025. Anabela Lemos, Justica Ambiental Foto Right Livelihood.JPG
Renewables and Reprisals 2025. Anabela Lemos, Justica Ambiental Foto Right Livelihood.JPG
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
4831 x 3231, 1,05 MB
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals, 2025. John Ian Alenciaga, JRPM
Renewables and Reprisals, 2025. John Ian Alenciaga, JRPM
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
639 x 640, 57,4 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals, 2025. Denia Castillo, RADDH
Renewables and Reprisals, 2025. Denia Castillo, RADDH
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
957 x 960, 120 KB
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals 2025
Renewables and Reprisals 2025
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.jpg
Storlek:
2480 x 3508, 1,4 MB
Ladda ner
Media Content Panel
What is a defender?
Spela filmen
What is a defender?
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.mp4
Videolängd:
1:55
Ladda ner
Media Content Panel
Renewables and Reprisals FINAL 250425.pdf
Renewables and Reprisals FINAL 250425.pdf
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.pdf
Ladda ner
Media Content Panel
Renovables y respresalias 250425.pdf
Renovables y respresalias 250425.pdf
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.pdf
Ladda ner
Media Content Panel
Energias renováveis e represálias 250425.pdf
Energias renováveis e represálias 250425.pdf
Licens:
Medieanvändning
Filformat:
.pdf
Ladda ner

Advancing human rights in business

Swedwatch är en ideell och politiskt obunden researchorganisation. Vårt mål är att företag, investerare och stater ska ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö och att rättighetsinnehavare kan göra sina röster hörda.

Genom att uppmärksamma missförhållanden och skapa dialog mellan företag, beslutsfattare och civilsamhälle verkar vi för att skapa bestående och hållbara förändringar.

Swedwatch

Götgatan 100
118 62 Stockholm
Sverige